Casambi sturing eenvoudig slim en intuïtief in gebruik

Licht schakelen of sturen via de traditionele schakelaar en uw smartphone of tablet als afstandbediening. De Casambi oplossing is intuïtief, er is geen extra bedrading, nieuwe schakelaars of netwerk nodig. Verlichting schakelen, sturen, dimmen, tijdschakeling of aanwezigheidsdetectie alle noodzakelijke functies zijn gekoppeld. Armaturen of armatuur groepen worden eenvoudig bestuurd middels een app via uw telefoon of tablet.

Na installatie zijn alle sturingen eenvoudig door de gebruiker te configureren en zijn aanpassingen door te voeren zonder extra kosten van technische ondersteuning. Casambi is een protocol verwerkt in een chip en toegepast in vele producten en is geen merk gekoppelde oplossing. Veel van onze AtexLicht armaturen kunnen wij inmiddels voorzien van een deze technologie. De besturing techniek is zowel toepasbaar in woningen ( consumenten markt) als in bedrijfsmatige omgevingen (professionele markt). De gebruikersinterface is zo gemaakt dat iedereen – ongeacht technisch kennis – dit systeem direct kan gebruiken.


 

Waarom kiezen voor licht sturing gebaseerd op Bluetooth Low Energy

AtexLicht ontwerpt lichtplannen en is leverancier van armaturen tevens adviseren wij in de keuze voor de sturing van licht. Voor licht in dienst van beleving en functionaliteit zijn wij van mening dat de toekomst vraagt om innovatieve oplossingen anders dan de traditionele kostbare domotica oplossingen. De techniek voor het regelen en sturen van licht is in de toekomst vanuit onze visie geen dure installatie met bekabeling onlosmakelijk verwerkt in een gebouw maar een mobiel flexibel en draadloos netwerk met een chip in het armatuur.

Energiereductie en lichtcomfort zijn mede de uitgangspunten om te kiezen voor een intelligente lichtsturing van nu. Eenvoud van de installatie en lage implementatiekosten zijn de grote voordelen van draadloos sturen van licht. Casambi is een ultramoderne technologie en de enige draadloze technologie met laag vermogen. Deze Bluetooth Low Energy technologie is geintergreerd in alle smartphones, tablets en smartwatches, waardoor het de enige mainstream en toekomstbestendige low-power radiotechnologie is in de wereld. Bluetooth Low Energy is ontwikkeld in het Nokia Research Center, waar de oprichters van Casambi hebben gewerkt. Dat is waarom al vroeg het potentieel van Bluetooth Low Energy is onderkend. Casambi begon de ontwikkeling van de oplossing voordat er Bluetooth Low Energy-producten op de markt waren.


 

Achtergrond bluetooth (wikipedia)

AtexLicht Casambi bleutooth low energie

De geschiedenis van bluetooth begon in 1994, toen Ericsson zocht naar een goedkope manier om via een radioverbinding communicatie tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en andere apparaten. Men had zich ten doel gesteld om allerlei kabels tussen mobiele telefoons en pc-cards, koptelefoons, desktopapparaten et cetera overbodig te maken. Naarmate het onderzoek vorderde, werd het de onderzoekers duidelijk dat de toepassingsmogelijkheden voor een dergelijke korte-afstandsradioverbinding legio waren. De techniek zelf is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen die bij Ericsson in dienst was in Emmen.

De naam bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand (Harald Blåtand). Voor de ontwikkeling en het ‘in de markt zetten’ van de bluetooth-techniek is in 1998 besloten tot het oprichten van de ‘Bluetooth Special Interest Group’ (SIG), hierbij waren vrijwel alle grote elektronicabedrijven, software-ontwikkelaars en telecombedrijven aansloten (Ericsson, IBM, Intel, Apple, Microsoft, Motorola, Nokia en Toshiba). Bluetooth moest vrij van royalty’s worden en geheel ‘open’.

Voor bluetooth is een frequentie uitgezocht die ook wereldwijd beschikbaar is. De 2,4GHz-band was met name voor Spanje, Japan en Frankrijk aanvankelijk een probleem, in Frankrijk was deze al in gebruik voor militaire toepassingen, maar sinds 1 januari 2001 staat ook daar deze frequentie voor bluetooth ter beschikking. De frequentie is vrij en wordt ook gebruikt voor babyfoons, afstandsbedieningen van garagedeuren, draadloze telefoons, magnetrons en wifi-toepassingen. Bluetooth valt onder de regeling voor Short Range Devices, waarvoor geen zendmachtiging benodigd is.


 

AtexLicht Casambi schema2De bluetooth app als gebruikers interface en gateway

De Casambi app werkt als gebruikers interface voor lichtregeling, als inbedrijfstellingstool en als een gateway op afstand. De app werkt met zowel iOS- als Android-apparaten, zoals smartphones, tablets en smartwatches. De app kan door elke eindgebruiker gratis worden gedownload. De Casambi app is gemaakt door experts van gebruikersinterfaces en op een manier die iedereen – ongeacht de technische bekwaamheid – kan gebruiken.

De lichtregelingstechnologie geeft Casambi partners als AtexLicht de mogelijkheid alles te implementeren en te ontwikkelen voor een volledig verlichting besturingssysteem en meer. De Casambi app toont alleen in de gebruikersinterface de functionaliteit die relevant is voor uw specifieke installatie. Daarom is de Casambi app evengoed geschikt voor de professionele verlichtingsmarkt als voor de woningmarkt. Lees hier meer over de technologie.


 

De functies

De lichtbesturing van Casambi staat in dienst van lichtbeleving en licht functionaliteit en biedt alle bedieningsopties die van een complete professionele verlichtingsregeling mag worden verwacht. Dimming, kleurtemperatuur sturing en vele opties voor het organiseren van uw schakelfuncties. Tijdschakeling gekoppeld aan de kalender of specifieke dagen is eenvoudig te koppelen aan armaturen. Lokale zonsop- en ondergang kan ingeregeld worden als meetpunt, beweging sensoren kunnen de regeling overnemen op basis van uw wensen.


De Casambi-app

AtexLicht Casambi logo

Casambi technologie stelt u in staat armaturen rechtstreeks vanaf hun mobiele apparaat te bedienen. Bluetooth Low Energy, de geavanceerde communicatietechnologie is ingebouwd in elke moderne smartphone, tablet en smartwatch. U hoeft alleen de te downloaden  om alle verlichtingsarmaturen te bedienen.

 


Plattegrond galerij 

AtexLicht Casambi foto galerijUnieke galeriefuncties maakt bediening intuïtiever dan ooit. Maak foto’s van een ruimte of upload een plattegrond naar de app en markeer de posities van de armaturen. De afbeeldingen verschijnen vervolgens in een galerij in de app, met getoonde armaturen. Tik op de afbeelding die je wil bedienen.

 


Preset scènes

AtexLicht Casambi scenes

Verschillende verlichtingssituaties voor verschillende gelegenheden kunnen worden gecreëerd. Het is mogelijk om meerdere armaturen met één tik te bedienen om de perfecte ambiance te creëren voor verschillende gelegenheden en behoeften. Eén armatuur kan in verschillende scènes worden gebruikt.

 


dynamische scènes

AtexLicht Casambi animatiesAnimaties zijn dynamische scènes, waarbij de belichting van de ene scène naar de andere kan vervagen. Animaties kunnen worden opgeroepen en door verschillende verlichtingssituaties tonen of ze kunnen worden ingesteld op herhalen. De duur van elke scène (fadetijden) tussen scènes kunnen worden ingesteld.

 


Daglicht sturing

AtexLicht casambi daglicht dimmenU kunt automatisch het licht laten dimmen als daglicht beschikbaar is. Het resultaat is optimale lichtkwaliteit en een lager energie verbruik. Daglichtsensoren meten de lichtsterkte en rapporteren de luxwaarden aan het netwerk. Sensoren kunnen op zichzelf staan ​​of geïntegreerd zijn in armaturen.

 


Lichtkleur controle

AtexLicht Casambi kleurbereik

De app biedt een uitgebreide kleur controle mogelijkheid. AtexLicht kan vooraf de grenzen van het kleurbereik instellen. Een gebruiker kan de kleur op een eenvoudige manier vanuit de app wijzigen en zijn / haar favoriete kleuren ook opslaan in een kleurenpalet.

 


kleurtemperatuur sturing

AtexLicht Casambi Kleurtemperatuur

De app biedt een complete kleurtemperatuur sturing. AtexLicht kan de limieten van het Tunable White licht definiëren zodat deze met de juiste niveaus in de app verschijnt. Een gebruiker kan op eenvoudige wijze de kleurtemperatuur van de armatuur wijzigen door met de vinger over een armatuur pictogram te schuiven.

 


Bewegingssensoren

AtexLicht Casambi bewegingssensorenHet lichtregelsysteem ondersteunt bewegingssensoren. Bewegingssensoren kunnen worden gebruikt om energie te besparen en alleen om verlichting te laten branden wanneer het echt nodig is. De sensoren met Casambi technologie zijn minimaal qua afmeting en instelbaar vanuit de app.

 


Geïntegreerde timer en kalender

AtexLicht Casambi tijdschakelingMet de kalender- en timer functionaliteit kunnen armaturen, armatuur groepen en scènes worden in- en uitgeschakeld op basis van een geschikte tijd, datum of bepaalde weekdagen om te voldoen aan de behoeften, seizoenen en verschillende activiteiten van gebruikers. Alle Casambi-eenheden houden zelf de tijd bij.

 


GPS voor schakelen met de tijdzone

AtexLicht Casambi tijdzone en locatieArmaturen met Casambi technologie  kunnen de lokale zonsopgang- en zonsondergang tijden berekenen, op voorwaarde dat de tijdzone en locatie van het netwerk zijn ingesteld. Wanneer de locatie wordt aangevraagd, gebruikt de toepassing tijdelijk GPS om de huidige locatie van het mobiele apparaat op te halen.

 


Armaturen groeperen

AtexLicht Casambi armatuur groepenGroeperen van armaturen in de Casambi-app is heel eenvoudig. Groeperen werkt met dezelfde gebaren als het groeperen van apps op uw smart-apparaat. Na groepering kunnen alle armaturen in de groep allemaal tegelijk worden aangestuurd of kan de groep worden geopend voor individuele controle.

 


Controlehiërarchie

AtexLicht Casambi controle hiërarchieDe ‘Controlehiërarchie’ van Casambi maakt samenwerking mogelijk tussen handmatige lichtregelaars (de app, schakelaars en drukknoppen) en geautomatiseerde lichtregelaars (sensoren en timers) deze optie maakt het mogelijk om de lichtregeling aan te passen aan alle benodigde besturingslogica’s.

 


Schakelaars en drukknoppen

AtexLicht Casambi schakelaarsCasambi-geactiveerde armaturen kunnen ook worden bediend met standaard wandschakelaars en drukknoppen zonder de Casambi-app. Een standaard wandschakelaar of een drukknop kan worden gebruikt om te dimmen, een scène te besturen of om door verschillende scènes te bladeren. Op deze manier is het niet nodig om extra dimmers te installeren.

 


Xpress wand controller

AtexLicht Casambi xpress draadloze controllerDe Xpress draadloze controller van Casambi kan worden geconfigureerd om armaturen draadloos aan te sturen. U kunt met deze controller de armaturen dimmen, sturen in kleurtemperatuur of de balans regelen van directe en indirecte verlichting . De Xpress-controller kan gemakkelijk worden geplaatst op een magnetische muurplaat en indien nodig eenvoudig worden verplaatst.

 


Sturen op afstand

AtexLicht Casambi afstand besturingDe gateway-functionaliteit kan een Casambi-netwerk op afstand openen. Het is mogelijk om armaturen op afstand te besturen en netwerkinstellingen te wijzigen (hiervoor zijn beheerdersrechten vereist). Om functionaliteit in te schakelen, moet een iOS- of een Android-apparaat als gateway in het Casambi-netwerk werken.

 


Van woonhuis tot utiliteit toepassing

AtexLicht Casambi schaalbaarheidHet Casambi systeem is schaalbaar en toepasbaar in een enkele kamer of in grote gebouwencomplexen. Het systeem is gebaseerd op netwerken en er kan een onbeperkt aantal netwerken worden gecreëerd. Meerdere netwerken kunnen tegelijk schakelen of scènes bedienen die armaturen combineren in netwerken.

 


Zelf synchroniserend

AtexLicht Casambi synchronisatieDe Casambi-module is slim. Alle intelligentie wordt gerepliceerd in elk knooppunt waardoor er geen enkel storingspunt is. Het systeem synchroniseert bij inschakeling. Met deze symmetrische architectuur kan elke eenheid offline gaan en communiceert direct met anderen casambi modules wanneer ze terug online gaan.

 


Bekijk  hier alle beschikbare Casambi componenten of klik op onderstaande afbeeldingen voor meer product info.

Casambi CBU-TED bluetooth fase dimmerCasambi CBU-ASD bleutooth 0-10V / 1-10V dimmerCasambi CBU-ASD bleutooth dali dim interface

CBU-TED bluetooth fase dimmer                CBU-ASD bluetooth 0-10V / 1-10V dimmer         CBU-ASD bluetooth dali dim interface

   Casambi CBU-PWM4 bleutooth RGBW interfaceCasambi CBU-PWM4 tunable white interfaceCasambi CBU-PWM4 bleutooth RGB interface
CBU-PWM4 bluetooth rgbw interface            CBU-PWM4 tunable white interface                CBU-PWM4 bluetooth rgb interface

Casambi flexibele sensor

bluetooth licht & aanwezigheid sensor

 


Diverse AtexLicht armaturen zijn voorzien van geïntegreerde Casambi technologie klik op onderstaande afbeeldingen voor meer product info.

Casambi railspot    Casambi tunable 3000K-500 Kelvin led paneel
Dimbare casambi led railspot 3000 kelvin            Casambi tuneable white led paneel