Draadloos netwerk voor sturing van licht
AtexLicht Casambi schema
Aanvullend aan Bluetooth Low Energy biedt de Casambi technologie een mesh-netwerk, waarbij alle intelligentie van het systeem in elk knooppunt wordt gerepliceerd en op die manier een systeem zonder faalpunten creëert. Een dergelijk zelf organiserend draadloos netwerk kan een grote hoeveelheid armaturen vanaf elk punt besturen.

Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om firmware updates via het netwerk uit te voeren, waardoor het mogelijk is om elke soort van wijzigingen via de ether aan te brengen. In dit soort volledig gedistribueerde en symmetrische architectuur kan elke eenheid offline gaan en automatisch synchroniseren wanneer deze terug online gaat.

De Casambi module is op zichzelf slim en alleen verbonden als dat nodig is. Een internetverbinding is niet nodig voor normale werking, het is alleen nodig voor het verzenden of oproepen van gebruikersinterface configuraties vanuit de cloudservice.


 

Complete gebruikersinterfaces

Dankzij de Casambi Bluetooth module en de veelzijdige aanpasbare software kunnen alle partners van Casambi hun eigen gebruikersinterfaces ontwikkelen voor een Casambi lichtregelsysteem. Alle producten ontwikkeld door de casambi partners zijn compatibel met elkaar. De Casambi technologie werkt met vrijwel alle armaturen of met reeds geïnstalleerde wandschakelaars, integratie van het systeem is eenvoudig waardoor een optimale oplossing wordt gecreëerd in termen van installatiegemak, functionaliteit en met minimale hardware en installatiekosten .

Casambi biedt een grote verscheidenheid aan mogelijkheden voor een gebruiker om met de verlichting in wisselwerking te staan, afhankelijk van de individuele wensen van de gebruiker. De app voor smartphones, tablets en smartwatches is de meest uitgebreide gebruikersinterface. Naast de app kunnen traditionele wandschakelaars, drukknoppen, Casambi’s eigen scènecontrollers en vele andere besturingspunten worden gebruikt.


AtexLicht Casambi gebruikersinterface

De mobiele apparaten van vandaag zijn ongelooflijke hulpmiddelen voor het aansturen van verlichting. De Casambi-applicatie is zowel voor de consumentenmarkt als voor de professionele markt gemaakt. De gebruikersinterface is zo gemaakt dat iedereen – ongeacht de technische bekwaamheid – het systeem kan gebruiken. Maar ondanks de vele voor de hand liggende voordelen, zijn slimme apparaten slechts een deel van de oplossing. Om aan alle verschillende controlevereisten te kunnen voldoen, biedt Casambi een grote verscheidenheid aan besturingsmogelijkheden. Casambi biedt een grote verscheidenheid aan mogelijkheden voor een gebruiker om met de verlichting in wisselwerking te staan, afhankelijk van de individuele vereisten van de gebruiker. De app voor smartphones, tablets en smartwatches is de meest uitgebreide gebruikersinterface. Naast de app kunnen traditionele wandschakelaars, drukknoppen, Casambi’s eigen scènecontrollers en vele andere besturingspunten worden gebruikt. Dankzij de Casambi Bluetooth-module en de veelzijdige aanpasbare software kunnen alle partners van Casambi hun eigen gebruikersinterfaces ontwikkelen voor een Casambi-lichtregelsysteem. Alle partnerproducten zijn compatibel met elkaar en met alle inheemse producten van Casambi.


Custom elements

AtexLicht Casambi maatwerk funktiesMet de functie custom Elements kunnen Casambi-partners specifieke functies en producten maken. Dit kunnen jaloezieën, gordijnen, deuren of met relais uitgeruste gadgets zijn. Er zijn vele toepassingen. Deze functionaliteit maakt het ook mogelijk om armaturen met motoren te regelen.

 


Parameters

AtexLicht Casambi produkt parametersParameters zijn specifieke gegevens van het armatuur. Voorbeelden van parameters kunnen LED-versies, stroomverbruik, driverversie, dimcurve of kleur temperaturen zijn. Deze parameters kunnen op verzoek worden gelezen en ook van de app worden gewijzigd door simpelweg een nieuwe waarde te schrijven en deze te verzenden.

 


iBeacons

AtexLicht Casambi iBeacon

iBeacon (zender) is een technologie van Apple die mogelijkheden biedt voor product of gebied gekoppelde communicatie middels een app. Ggebruikmakend van Bluetooth Low Energy kan deze techniek een ​​gebied rondom een ​​object bepalen. Hierdoor kan een iOS-apparaat zien wanneer een gebied wordt betreden of verlaten. iBeacon zenders kunnen eigenlijk overal worden geplaatst, maar het is vrij logisch om ze in armaturen te plaatsen. Armaturen zijn overal gemonteerd waar mensen verblijven c.q. zich verplaatsen. Armaturen worden ook vaak gebruikt om specifieke objecten te verlichten bijvoorbeeld schilderijen of kunstobjecten in een galerie of auto’s bij een autodealer. Een bakenontvanger/iBeacon (zender) kan een app activeren om informatie over het object of product weer te geven op de smartphone, tablet en smartwatch van de bezoeker. In de Casambi chip is de iBeacon technologie geïntegreerd, daarom kan elk armatuur worden gebruikt als een iBeacon zender en hoeft er voor deze service geen extra investering te worden gedaan.


Uitbreiding interface

AtexLicht Casambi interface

Casambi heeft als technologie-enabler een interface voor firmware-uitbreiding gecreëerd om het mogelijk te maken om sensorwaarden en diagnostiek via het Casambi-netwerk naar de cloud en terug te sturen. Sensorwaarden kunnen meetbare waarden zijn zoals verlichtingssterkte, vochtigheid, koolstofdioxide, wind, kleurtemperatuur, hoeveel personen een bepaalde plaats hebben gepasseerd of een specifieke status of een hoeveelheid tijd die is verstreken na een gebeurtenis. Sensorwaarden kunnen worden gelezen vanuit de app. Ze worden vernieuwd op basis van een gekozen interval of ze kunnen op verzoek worden vernieuwd. De verzamelde gegevens zijn eigendom van de eindklant en kunnen worden gebruikt diverse vormen van analyse en zakelijke doeleinden. De uitbreidingsinterface maakt bidirectionele communicatie mogelijk tussen CBM-001 of CBM-002 met de Casambi-firmware en een secundaire MCU naar keuze van een Casambi-partner. Op deze manier kan een partner klantspecifieke functionaliteit bieden die door de Casambi-firmware niet standaard kan worden geboden. Een voorbeeld van de functionaliteit zou zijn om warmtekaarten te maken van bewegingen van mensen in een winkelapplicatie.


Cloud dienstverlening

AtexLicht Casambi icon-cloud

De Casambi-cloud fungeert als een centraal punt voor het beheren van configuraties en het delen van toegangen tot netwerken. Netwerken kunnen worden gedeeld met de cloud, zodat ze kunnen worden gebruikt en geconfigureerd vanaf meerdere mobiele apparaten. Tijdens het delen, is het mogelijk om te kiezen tussen verschillende toegangsmodi die geschikt zijn voor verschillende situaties.  Bij het beheren van grotere installaties is het ook mogelijk om een ​​sitesysteem te gebruiken, waarmee meerdere netwerken kunnen worden samengevoegd tot een enkele ‘site’ en de toegangsrechten tot een individueel netwerk of ‘site’ worden gedeeld via gebruikersaccounts. Het ‘site’-systeem vereist dat een bluetooth- of een internettoegang beschikbaar is voor gekoppelde netwerken. Gebruikers  kunnen het gedrag van de Casambi-oplossing en -producten aanpassen en afstemmen op het doel. Dit omvat het wijzigen van de merknaam, zoals namen en pictogrammen en technische instellingen. Deze profielen worden gedistribueerd naar mobiele apparaten en eenheden vanuit de cloud. Toegang tot een netwerk kan ook via internet worden gedeeld, dankzij de cloud. Dit vereist dat een gateway-service in het netwerk wordt ingesteld. Een gateway wordt gevormd op een enkel mobiel apparaat waarop de Casambi-app draait. Via de gateway kunnen andere apparaten met de juiste referenties naar het netwerk de armaturen vanaf elke locatie besturen en configureren. Bij het verzamelen van sensorgegevens wordt de gateway gebruikt om sensorgegevens door te geven aan de cloud die deze verzamelt en opslaat. Deze gegevenspunten kunnen later door een externe dienstverlener worden opgevraagd voor verdere analyse en actie.


Internet of things

AtexLicht Casambi software

Casambi is een softwarebedrijf. Softwarebedrijven zijn fundamenteel een dienstenbedrijf. Software-oplossingen evolueren constant. We verwachten niet alleen dat de software zo wordt onderhouden dat deze werkt, maar ook dat de oplossing is aangepast aan de veranderende eisen, nieuwe toepassingen en protocollen. Alle Casambi-softwarecomponenten, firmware in LED-stuurprogramma’s, mobiele applicaties voor Apple- en Android-apparaten en onze 24/7 cloud service kunnen eenvoudig na de installatie worden bijgewerkt. Dit is een vereiste voor moderne, complexe software-gebaseerde oplossingen.


Bluetooth Low Energy

AtexLicht Casambi bleutooth low energie

De oplossing van Casambi is gebaseerd op Bluetooth Low Energy, de ultramoderne draadloze technologie en de enige draadloze technologie met laag vermogen in alle moderne smartphones, tablets en zelfs slimme horloges, waardoor het de enige mainstream en toekomstbestendige low-power radiotechnologie is in de wereld. Bluetooth Low Energy is ontwikkeld in het Nokia Research Center, waar de oprichters van Casambi hebben gewerkt. Dat is waarom Casambi het unieke voordeel heeft gehad om al vroeg het potentieel van Bluetooth Low Energy te realiseren. Casambi begon de ontwikkeling van de oplossing voordat er Bluetooth Low Energy-apparaten op de markt waren.


Draadloos netwerk

AtexLicht Casambi draadloos netwerk

Aanvullend aan  Bluetooth Low Energy biedt de Casambi-technologie een mesh-netwerk, De traditionele manier van het verspreiden van draadloze signalen via access poinits zal in de nabije toekomst worden ingehaald door mesh-netwerken. Bij een mesch-netwerk  functioneert een ontvanger tegelijkertijd als zender en verspreidt het signaal zo over langere afstanden waarbij alle intelligentie van het systeem in elk knooppunt wordt gerepliceerd en op die manier een systeem zonder faalpunten creëert. Een dergelijk zelforganiserend draadloos netwerk kan een groot aantal armaturen vanaf elk punt besturen. Het biedt ook de mogelijkheid om firmware-updates via het netwerk uit te voeren, waardoor het mogelijk is om elke soort van wijzigingen via de ether aan te brengen. In dit soort volledig gedistribueerde en symmetrische architectuur kan elke eenheid offline gaan en bijpraten van anderen wanneer ze terug online gaan. De Casambi-apparaten zijn op zichzelf slim en alleen verbonden als dat nodig is. Een internetverbinding is niet nodig voor normale werking het is alleen nodig voor het verzenden of oproepen van gebruikersinterface configuraties vanuit de cloudservice.


App als gebruikersinterface

AtexLicht Casambi app

De Casambi-app werkt als een gebruikersinterfaces voor de lichtregeling, als inbedrijfstellingstool en als een gateway op afstand. De Casambi-app werkt met zowel iOS- als Android-apparaten, zoals smartphones, tablets en smartwatches. De app kan door elke eindgebruiker gratis worden gedownload. De Casambi-app is gemaakt door experts van gebruikersinterfaces en op een manier die iedereen – ongeacht de technische bekwaamheid – kan gebruiken. De lichtregelingstechnologie van Casambi geeft Casambi’s partners de mogelijkheid alles te implementeren en te ontwikkelen voor een volledig verlichtingsbesturingssysteem, maar de Casambi-app toont alleen in de gebruikersinterface de functionaliteit die relevant is voor die specifieke installatie. Daarom is de Casambi-app evengoed geschikt voor de professionele verlichtingsmarkt als voor het residentiële veld.


Technologie voor nieuwe en bestaande armaturen

AtexLicht Casambi voor alle armaturen

De Casambi-technologie werkt met nieuwe en bestaande armaturen die voorzien worden van een chip maar ook met reeds geïnstalleerde wandschakelaars, er zijn inmiddels ook led drivers en modules waar de techniek standaard in geïntegreerd is. Met deze techniek kan een optimale oplossing worden gecreëerd in termen van installatiegemak en functionaliteit met minimale extra hardware en installatiekosten .

 


AtexLicht Casambi interoperabiliteit

Interoperabiliteit betekent dat systemen (of apparatuur) in staat zijn tot onderlinge uitwisseling van informatie  of-en communicatie. Met andere woorden de systemen kunnen ‘praten met elkaar’ en zijn in zekere zin ‘compatibel’ dit is een belangrijkste kenmerk van de Casambi technologie. De technologie is beschikbaar voor leveranciers en fabrikanten van armaturen, drivers,, LED-lampen. De technologie stelt partners in staat producten te ontwikkelen maar altijd 100% compatibel met alle andere Casambi-producten op de markt. De interoperabiliteit van Casambi wordt gevormd door de techniek open te stellen voor alle partners in de verlichtingsindustrie, het leveren van een volledig ecosysteem van producte en het implementeren van relevante standaarden en normen.


Standaarden en normen

AtexLicht Casambi licht standaarden

Casambi ondersteunt belangrijke protocol standaarden voor verlichting die op de markt aanwezig zijn.  Enkele van de standaarden die Casambi ondersteunt zijn:
Bluetooth 4.0 , meest gebruikte radio-standaard met laag vermogen. Apple iOS- en Android- apparaten. DALI , meest gebruikte standaard voor digitale lichtregeling
EnOcean , de standaard voor energie-oogstschakelaars. iBeacon , indoor location-technologie voor BLE-apparaten. Philips Hue , meest gebruikte slimme verlichtingsproduct. Fase cut dimmen , meest gebruikte dimtechnologie. 1 -10V , de op een na meest gebruikte analoge dimtechnologie


AtexLicht producten en casambi

AtexLicht Casambi aanpasingen

Casambi geeft de mogelijkheid voor partners zoals AtexLicht om eigen producten te ontwerpen en te ontwikkelen op basis van onze besturingsbehoeften en met de techniek van Casambi. Met dee intergratie van de Bluetooth-modules CBM-001 en CBM-002.  is de technologie geborgd en werkt deze direct samen met alle producten waar de Casambi-module in geintegreerd is.

 


Open voor alle spelers in de verlichtingsindustrie

AtexLicht Casambi voor elke licht besturing

Casambi werkt met alle armatuurfabrikanten en met de meeste van hun producten. Casambi ondersteunt alle relevante lichtbronnen, met een verscheidenheid aan verschillende besturingsmethoden (DALI, 0-10 V, 1-10 V, Phase cut dimming, PWM) met alle benodigde functies (van dimmen tot gemotoriseerde besturingselementen).

 


EnOcean

AtexLicht Casambi easyfit

Easyfit-producten zijn zelfaangedreven schakelaars en sensoren die draadloze standaarden gebruiken, zoals EnOcean en Bluetooth Low Energy, om LED-verlichtingsoplossingen energie-efficiënter, flexibeler en goedkoper te maken. De Easyfit-producten zijn gebaseerd op geminiaturiseerde energieomzetters, ultra-low power-elektronica en robuuste radiotechnologie op basis van open standaarden. Easyfit is een merk van EnOcean GmbH, de maker van de gepatenteerde technologie voor het draadloos oogsten van energie. Met behulp van zelfvoedende en draadloze EasyFit-switches met Near Field Communication (NFC) kunnen eenvoudige of complexe lichtstemmingen en -effecten worden bedacht en kunt u verlichtingsapplicaties eenvoudig en flexibel installeren.