Gemiddelde cilindrische verlichtingsterkte

  • admin-mark
  • 13-03-2018
  • Reacties uitgeschakeld voor Gemiddelde cilindrische verlichtingsterkte
  • G, licht ABC

Gemiddelde juiste cilindrische verlichtingssterkte maakt een goede visuele communicatie binnen de ruimte mogelijk en is belangrijk voor herkenbaarheid van de objecten en mensen.

De cilindrische verlichtingssterkte geldt niet alleen voor het taakgebied maar geldt voor de gehele ruimte. In ruimten waarin goede visuele communicatie belangrijk is (kantoren, vergaderruimten, lesruimten, etc). De norm geeft een aanbeveling om deze waarde (EZ) te verhogen naar 150 lux.

De gemiddelde cilindrische verlichtingssterkte kan benaderd worden door het gemiddelde te nemen van de verticale verlichtingssterkte gemeten of berekend in één punt in de vier orthogonale ruimte richtingen. Dit dient vervolgens voor het gehele rekenraster gedaan te worden.

Aanvullend op de gemiddelde cilindrische verlichtingssterkte is de modelling index ook een kwaliteitsparameter voor een goede visuele communicatie. Modelling is de verhouding tussen diffuus licht en gericht licht en deze moeten in balans zijn. Oppervlaktestructuren worden beter zichtbaar en mensen  zien er beter uit. Te direct licht zorgt voor te harde schaduw en te diffuus licht zorgt voor een saaie omgeving. De modelling index is de verhouding tussen de cilindrische en de horizontale verlichtingssterkte in een bepaald punt. Een waarde tussen 0,30 en 0,60 is een indicator voor een goede modelling.