Halogeenlamp 12v

  • admin-mark
  • 13-03-2018
  • Reacties uitgeschakeld voor Halogeenlamp 12v
  • H, licht ABC

De 12V halogeen lamp is een Laagspanning lamp.

Het functioneren van deze lichtbron vereist een elektronische transformator die geïntegreerd of extern geplaatst kan zijn bij een armatuur. 

De halogeen lamp is een veredelde gloeilamp. Door een jodium en halogenen in de gasvulling is een hogere temperatuur van de gloeidraad mogelijk. In vergelijking met de klassieke gloeilamp biedt halogeen meer lichtrendement, heeft een langere gemiddelde levensduur en kent een zeer goede kleurweergave. Nieuwe ontwikkelingen van led lichtbronnen en de vraag naar een  lager energie verbruik zal de reden zijn dat halogeen lichtbronnen in de toekomst minder worden toegepast.

Aanvullend op de gemiddelde cilindrische verlichtingssterkte is de modelling index ook een kwaliteitsparameter voor een goede visuele communicatie. Modelling is de verhouding tussen diffuus licht en gericht licht en deze moeten in balans zijn. Oppervlaktestructuren worden beter zichtbaar en mensen  zien er beter uit. Te direct licht zorgt voor te harde schaduw en te diffuus licht zorgt voor een saaie omgeving. De modelling index is de verhouding tussen de cilindrische en de horizontale verlichtingssterkte in een bepaald punt. Een waarde tussen 0,30 en 0,60 is een indicator voor een goede modelling.