Kleurtemperatuur graden kelvin

  • admin-mark
  • 13-03-2018
  • Reacties uitgeschakeld voor Kleurtemperatuur graden kelvin
  • K, licht ABC

Een getal dat gebruikt wordt om u inzicht te geven in de zichtbare witte lichtkleur van een lichtbron. Ook wel in de praktijk omschreven als hoe warm of koel het licht is wat de lichtbon uitstraalt. Als voorbeeld voor uitleg van het woord kleurtemperatuur denken we even aan gloeiend ijzer. Dat is kersrood bij1.000°Cen witheet bij1.400°C  Dus hoe hoger de temperatuur des te koeler de kleur wordt. Deze uitgangspunten kunt u ook gebruiken bij de beoordeling van de graden Kelvin bij licht, hoe hoger het getal des te koeler het licht. Kleurtemperaturen zijn ook waarneembaar in het daglicht. De kleurtemperatuur is bij direct zonlicht midden op een zomerdag is circa 7000 Kelvin. Zonder direct zonlicht bij bewolkt weer is dat circa 5600 Kelvin. En bij zon opkomst of zon ondergang (avondrood) is dat een kleurtemperatuur van circa 2400 Kelvin

Onderstaande is voor u als referentie een lijst weergegeven met kleurtemperatuur getallen en een wit tint omschrijving die bij deze kleurtemperaturen zichtbaar is en als omschrijving bij lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde ledunits gebruikelijk zijn. Daaronder staat een indicatie kleurbalk als extra referentie.

Kleurtemperatuur Kleurindruk
2000K tot 2500K Geel wit
2500K tot 2900K Extra warm wit
2900K tot 3400K Warm wit
3400K tot 5000K Neutraal wit
5000K tot 6000K Koel wit
6000K tot 6500K Koel daglicht

Voor het toepassen van de gewenste lichtbron kleurtemperatuur is er metde komst van LED lichtbronnen en LED systemen meer aandacht gewenst voor deze keuze. Daar waar traditionele lichtbronnen uitwisselbaar zijn en dus een keuze van een warmere of koudere lichtkleur door het wisselen van de lichtbron achteraf altijd nog mogelijk was, is dit niet altijd uitvoerbaar bij LED systemen.

NEN NORM
De norm NEN-EN 12464-1 bevat geen eisen of aanbevelingen voor de lichtkleur. Deze hangt te zeer af van persoonlijke en sociale factoren, esthetiek en land klimaat. Het is een vast gegeven dat in een koel land klimaat een lage kleurtemperatuur van bijvoorbeeld 3000 K (“warmwit”) de voorkeur heeft, terwijl in de tropen een kleurtemperatuur van 6000 K (“koelwit”) meer wordt gewaardeerd

Voor een advies welke kleurtemperatuur in welke omgeving of toepassing juist is zijn wij u graag van dienst bel of mail ons.
Onderstaande een spreekruimte en een showroom met warm witte en van neutraal witte lichtbronnen.

   
warm wit neutraal wit