Light output ratio (LOR)

  • Yoka Beumer
  • 25-01-2019
  • Reacties uitgeschakeld voor Light output ratio (LOR)
  • L

Het LOR percentage (Light Output Ratio) geeft inzicht in het rendement van een armatuur. Elk armatuur absorbeert een gedeelte licht van de lichtbron die in het armatuur verwerkt is. Deze licht absorptie kan ontstaan door een afscherming die voor de lichtbron is geplaatst of door de reflector optiek die een licht hoeveelheid absorbeert en wat dus verloren gaat. Het LOR getal of percentage geeft dus inzicht in het verlies aan licht veroorzaakt door de vormgeving of de kwaliteit van het armatuur.

Het LOR getal of percentage geeft de verhouding weer tussen de door het armatuur uitgestraalde lichtstroom en de lichtstroom die uitgestraald wordt door de lichtbron. Armatuurrendement LOR ook wel armatuur efficiëntie genoemd is een getal tussen 0 en 1 of tussen 0% en 100%.

In de praktijk kan dit betekenen dat voor het behalen van een bepaalde lichtwaarde (luxwaarde) het aantal benodigde armaturen afhankelijk van de LOR van het armatuur kan verschillen. Het armatuur met een hoog rendement is in aanschaf hoger maar de benodigde aantallen zijn lager om hetzelfde licht resultaat te realiseren. Ook montage en onderhoudskosten
zijn hierdoor lager. Armatuurrendement is dus een belangrijk criterium voor de beoordeling van de energie-efficiëntie montage en onderhoudskosten.

LOR kan verdeeld worden in het omhoog en omlaag uitgestraalde deel (percentage) en een combinatie van deze.

indirecte_verlichting

ULOR = Upward Light Output Ratio
Dit is het % van de netto door het armatuur opwaarts uitgestraalde lichtstroom.
Directe_verlichting

DLOR = Downward Light Output Ratio.
Dit is het % van de netto door het armatuur neerwaarts uitgestraalde lichtstroom.
Gemengde_verlichting

ULOR + DLOR = Upward Light + Downward Light
Dit is het % van de netto door het armatuur opwaarts uitgestraalde lichtstroom en het % van de netto door het armatuur
neerwaarts uitgestraalde lichtstroom.