De beloofde levensduur van de ledlamp wordt niet behaald, hoe kan dit?

De lamp wordt te warm
De levensduur van de ledlamp kan nadelig worden beïnvloed door warmte. Een ledlamp produceert namelijk aardig wat warmte, welke wordt afgevoerd met behulp van koelingsgaten of aluminium koelribben. Wanneer de ledlamp in een niet voldoende geventileerde of zelfs afgesloten armatuur wordt geplaatst, kan de lamp de warmte niet goed afvoeren waardoor de interne onderdelen te warm worden. Uiteindelijk zal de lamp het dan begeven. Overweeg in dit geval een andere lichtbron die beter in het armatuur past.

De lamp wordt aangestuurd door een incorrecte dimmer
Het gebruik van een incorrecte dimmer kan de levensduur van de ledlamp ook nadelig beïnvloeden. Een stabiele transformator zorgt voor de juiste spanning en levert daarmee een basis voor een optimale levensduur. Controleer of je dimmer in het overzicht bij de lamp in kwestie voorkomt als geschikte dimmer.

 

Mijn ledlamp dimt niet, waar ligt dat aan?

De lamp is niet dimbaar
Niet alle led lampen zijn dimbaar. Hoe en of een lamp wel of niet dimbaar is, wordt op deze site aangegeven bij de armaturen en bij lichtbronnen.

U gebruikt niet de juiste dimmer
De ledlamp dimt niet maar volgens de technische data is de ledlamp wel dimbaar, wat nu? Ga dan na of u de juiste dimmer gebruikt. Een conventionele dimmer werkt bijvoorbeeld niet met ledlampen. Om een ledlamp goed te kunnen dimmen zult u gebruik moeten maken van een dimmer die bedoeld is voor de ledverlichting. Lees onderstaande uitleg voor meer informatie m.b.t dimmen van led armaturen of ledlampen met een fitting

Welke dimmer voor ledverlichting?

Om de juiste sfeer of licht niveau in een ruimte te creëren is het dimmen van de verlichting een voor de hand liggende oplossing. Voor het toepassen van de juiste dimmer is het belangrijk om te weten dat er diverse ledverlichting armaturen zijn die alleen gedimd kunnen worden met een passende dimmer.

A. Armatuur met een fitting waar een ledlamp met een passende lampvoet in geplaats moet worden (b.v. 230V ledlamp met een traditionele E27 lampvoet)  
B. Armatuur zonder fitting met een vaste ledunit met voeding middels interne chip C.O.B. (afkoring Chip On Board) 230/240 volt ingangsspanning.
C. Armatuur zonder fitting met een vaste ledunit met voeding middels externe driver/trafo van 12 of 24 volt uitgang spanning en 230/240 volt ingangsspanning.

er een verschil tussen led armaturen met een ledlamp welke middels een externe trafo of driver worden gevoed of een ledarmatuur  Om ledlampen te kunnen dimmen. Om de helderheid te kunnen bepalen, is er voor een dimbare ledlamp of een dimbare ledspot een speciale leddimmer nodig. Leddimmers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het aanbod varieert van ‘weg-te-werken’ kastjes die gemakkelijk in een paneel zijn te installeren tot dimmers met draadloze bediening. Wanneer je overstapt op ledspots, is het belangrijk een geschikte dimmer voor ledverlichting te gebruiken.

Dimmer voor optie A. armatuur met een fitting waar een ledlamp met een passende lampvoet in geplaats moet worden 

Ledlampen 230V met een fitting  zijn anders dan gloeilampen niet standaard dimbaar. De ledlampen hebben ingebouwde elektronica die de spanning van 230V verlaagt naar 12V (de werkspanning van led). De Ledlampen zijn niet in combinatie met een conventionele dimmer te gebruiken. Bij het aansluiten van een ledlamp op een ‘normale’ dimmer kan de lamp gaan flikkeren, zoemen of stuk gaan. De elektronica in een ledlamp werkt anders dan bij een halogeenlamp of gloeilamp, de dimmer moet hierop zijn afgestemd. Er zijn twee opties voor het dimmen van een ledlamp met een fitting

Optie 1: 230V ‘leading edge’ fase-aansnijdingsdimmer 230V welke gebruik maken van een ontstoringsspoel.

Optie 2: 230V ‘trailing edge’ fase afsnijdingsdimmer 230V afsnijdingsdimmers deze hebben geen ontstoringsspoel  maar ingebouwde elektronica

 

Voor de 230V ledlamp waarbij vermeld staat dat deze dimbaar is, zijn er twee typen 230V-dimmers te gebruiken. 230V-dimmers zijn geschikt om 230V ledlampen rechtstreeks te dimmen.

), waardoor ze geruisarm werken. Dit is het nieuwe type dimmer. Deze dimmers werken beter met elektronische trafo’s en zijn daardoor ook geschikter voor het dimmen van 12-24V ledlampen.

Het kiezen tussen deze twee typen dimmers kan lastig zijn, omdat sommige ledlampen beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist weer op fase-aansnijdingsdimmers. Op de datasheet van de lamp kunt u vinden welke dimmers het beste werken.

Voor de 230V ledlamp of ledspot waarbij vermeld staat dat deze dimbaar is, zijn er twee typen 230V-dimmers te gebruiken. 230V-dimmers zijn geschikt om 230V ledlampen rechtstreeks te dimmen.

 

Leddimmer t.o.v. conventionele dimmer

Ledlampen zijn niet in combinatie met een conventionele dimmer te gebruiken. Bij het aansluiten van een ledlamp op een ‘normale’ dimmer kan de lamp gaan flikkeren, zoemen of trillen. Sterker nog, de lamp kan zelfs kapotgaan. De elektronica in een ledlamp werkt anders dan bij een halogeenlamp of gloeilamp, de dimmer moet hierop zijn afgestemd. De speciale dimmer voor ledverlichting is hier volledig op afgestemd.

 

Opties dimmer voor ledverlichting 230V

230V ledlampen zijn niet dimbaar tenzij dit erbij vermeld staat. Deze ledlampen hebben ingebouwde elektronica die de spanning van 230V verlaagt naar 12V (de werkspanning van led). Dit is de reden dat deze lampen normaal gesproken ongeschikt om te dimmen. Voor de 230V ledlamp of ledspot waarbij vermeld staat dat deze dimbaar is, zijn er twee typen 230V-dimmers te gebruiken. 230V-dimmers zijn geschikt om 230V ledlampen rechtstreeks te dimmen.


Optie 1: 230V ‘leading edge’ fase-aansnijdingsdimmer 230V aansnijdingsdimmers zijn de oudste en goedkopere dimmers en maken gebruik van een ontstoringsspoel.

Optie 2: 230V ‘trailing edge’ fase afsnijdingsdimmer 230V afsnijdingsdimmers hebben geen ontstoringsspoel (door de ingebouwde elektronica), waardoor ze geruisarm werken. Dit is het nieuwe type dimmer. Deze dimmers werken beter met elektronische trafo’s en zijn daardoor ook geschikter voor het dimmen van 12-24V ledlampen.

Het kiezen tussen deze twee typen dimmers kan lastig zijn, omdat sommige ledlampen beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist weer op fase-aansnijdingsdimmers. Op de datasheet van de lamp kunt u vinden welke dimmers het beste werken.

Meerdere ledlampen dimmen

Het vermogen van de leddimmer is bepalend voor het aantal te dimmen ledlampen. Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Een voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal 6 ledlampen van ieder 5 watt aan te sluiten (10% van 300 watt = 30 watt). Het aantal aan te sluiten ledlampen kan per leddimmer verschillen. Wil je veel ledlampen op een enkele dimmer aansluiten, test dit dan voordat u de dimmer inbouwt.

Opties dimmers voor ledverlichting 12-24V

Voor het dimmen van 12-24V ledlampen moet er gebruik worden gemaakt van een ledtransformator, die een spanning van 230V omzet in 12-24V. Een ledtransformator wordt ook wel trafo, led voeding of led driver genoemd. De trafo wordt tussen de 12V-24V ledlamp en de dimmer geplaatst. Voor het dimmen van 12-24V LED lampen zijn er 3 mogelijkheden.

Optie 1: Leddimmer 12-24V 12-24V leddimmers dienen met 12V of 24V DC ledtransformatoren te worden gevoed (niet met dimbare elektronische AC-trafo’s).

Optie 2: 230V ‘leading edge’ fase-aansnijdingsdimmer
 Lees voor het dimmen van 12-24V ledlampen met een 230V fase-aansnijdingsdimmer de gebruiksaanwijzing van de transformator door om te bepalen of de lampen kunnen worden gedimd met een fase-aansnijdingsdimmer.

Optie 3: 230V ‘trailing edge’ fase-afsnijdingsdimmer Een 12-24V ledlamp is te dimmen met een 230V fase-afsnijdingsdimmer in combinatie met een dimbare elektronische 12-24V ledtransformator.

Dimmen gebeurt bij 12V-24V door het heel snel achter elkaar aan- en uitzetten van de led. Door het verlagen van de flikkerfrequentie gaat de led zwakker branden en is deze volledig traploos te dimmen. Toch blijft het dimmen van led lastig, omdat de combinatie van een led dimmer en een dimbare ledtransformator soms toch nog kan leiden tot flikkerend licht. Dit komt doordat een internationale standaardisatie vooralsnog ontbreekt.

Wat is de opstarttijd van een ledlamp?

Lichtbronnen
De opstarttijd van een lamp is de tijd die de lichtbron nodig heeft om minimaal 60% van zijn totale hoeveelheid licht te kunnen leveren. De duur hiervan is afhankelijk van het type lamp. Kooldraadlampen, halogeen of leds zijn vrijwel direct op sterkte, waar een spaarlamp gemiddeld 90 seconden nodig heeft om goed te branden. Zoek je bijvoorbeeld een lamp voor in een voorraadkast, dan zijn de eerste drie een betere keuze omdat je gelijk de volledige hoeveelheid licht tot je beschikking hebt.

Armaturen
De opstarttijd van een armatuur met een vaste ledunit is aangegeven bij de technische data van het armatuur en over het algemeen 0,1 seconde.

 

Hoe werkt een ledlamp?

De vraag of of de werking van een ledlamp heel veel verschilt met die van een gloeilamp. Het antwoord is ja. Led is de afkorting van licht emitterende diode. Een ledlamp is een vorm van solid-state lighting, opgebouwd uit een groep van leds. De werking van een ledlamp is gebaseerd op de diode; een halfgeleider die licht geeft als er stroom doorheen loopt. De toegepaste leds bepalen samen de karakteristieken van de lamp, zoals stralingshoek, lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave. Led straalt in één richting. Dit is aan te passen door het toepassen van lenzen of een spiegeloptiek en via de positionering van de led-chips. Door deze toepassing kan het licht bijvoorbeeld worden gebundeld tot een gerichte straal.

SMD
SMD is een afkorting van Surface Mounted Sevice. Dit betekent dat er losse led modules op de printplaat worden gesoldeerd. Deze modules zijn met het oog waarneembaar, waardoor de beleving anders is dan die van een COB led.

COB
COB is de afkorting van Chips On Board. Bij COB worden kleine led lichtpuntjes heel dicht bij elkaar gepositioneerd zodat ze met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden zijn. Hierdoor worden ledlampen steeds vaker gebruikt als vervanger van de traditionele halogeenlamp.

 

Worden ledlampen ook warm?

Overal waar energie in gaat onstaat warmte. het is een fabel dat ledverlichting geen warmte ontwikkeld. Een nadeel van ledlampen is de gevoeligheid voor warmte. In tegenstelling tot gloei- en spaarlampen kunnen ledlampen de warmte die ze genereren minder goed verdragen. Wanneer de temperatuur te hoog wordt kunnen de lampen defect raken. Dat is de reden dat ledlampen voorzien zijn van koelopeningen of zelfs van een compleet aluminium basis. Wanneer een ledlamp niet voldoende wordt gekoeld, ontstaat er permanente temperatuurschade. Bij inbouwen van ledverlichting is het raadzaam om goed te kijken naar de warmte afvoer.

 

Wat zijn ledlamp schakelcycli?

Schakelcycli is de levensduur van een lamp uitgedrukt in aantal aan- en uitschakelingen. Met dit gegeven kun je bepalen of een lamp geschikt is voor de door jou gewenste toepassing. Zo zal de verlichting in een badkamer of gang vaker in- en uit worden geschakeld dan die van een woonkamer of kantoor. Een lichtbron met een hogere schakelcyclus zal hier dan beter geschikt voor zijn

 

Knipperende ledlamp, hoe voorkom ik dit?

Onjuiste dimmer
Een knipperende ledlamp, kan twee verschillende oorzaken hebben, een onjuiste dimmer of een onjuiste transformator. Wanneer je dimbare ledlamp knippert, gebruik je waarschijnlijk niet de juiste dimmer voor ledverlichting. Er zijn enorm veel dimmers op de markt. Om er zeker van te zijn dat je de juiste leddimmer gebruikt om een knipperende ledlamp te voorkomen, adviseren wij u contact met ons op te nemen om specificatie van de dimmer met u te beoordelen.

Onjuiste transformator
Wanneer je een elektronische transformator gebruikt kan dit een knipperende ledlamp, een ledlamp die niet aangaat of een brommende ledlamp opleveren. Wanneer u een elektronische transformator gebruikt, moet u ervoor zorgen dat het minimum vermogen verbruikt wordt. Ons advies is om een ledtransformator te gebruiken. Hiermee haal je de maximale levensduur uit je ledverlichting en blijft het verbruik laag.

 

Wat is Kleurtemperatuur of Kelvin of 3000K genoemd bij een ledlamp?

Kleur temperatuur
De kleur van licht wordt uitgedrukt in Kelvin. We praten dus eigenlijk over de kleurtemperatuur. bij een hoge kleur temperatuur wordt het licht blauwer (koeler) en bij een lage kleurtemperatuur wordt het licht geler (warmer). Hieronder staan enkele voorbeelden. Voor een complete uitleg over kleurtemperatuur lees ons licht ABC en klik hier

Enkele voorbeelden
Kaarslicht 1200K
Zonsopgang 2000K
Zonsopgang na 1 uur 3500K
Daglicht 5000K
Middag zon 5700K
Neutraal wit licht 6500K

 

Wat houdt de CRI-waarde in bij een ledlamp?

CRI-waarde
Een gelijke lichttemperatuur betekent niet automatisch hetzelfde licht. De kleurweergave van een lichtbron is afhankelijk van de samenstelling van het licht, de kleuren waaruit het licht bestaat. Om deze te waarderen is er de Color Rendering Index, de Ra of CRI. De CRI is een indexering van de helderheid van een licht bron.

CRI 100
bij deze waarde worden alle kleuren optimaal weergegeven.  Een lagere CRI-waarde geeft aan dat de kleuren minder goed worden weergegeven. Bij een lagere CRI-waarde worden de kleuren minder goed weergegeven. voor een volledige uitleg over CRI leest u meer in ons licht ABC.

 

Welke lichtsterkte van een led lamp moet ik kiezen ?

Bij lichtbronnen en armaturen worden Wattage en lumen omschreven. Het wattage geeft geen inzicht in de hoeveelheid licht. De lichtsterkte is aangegeven in de hoeveelheid lumen van de lichtbron of van het armatuur.  Om een eerste eenvoudig vergelijk van de lumen van een led lichtbron te kunnen maken met traditionele lichtbronnen zijn onderstaande de meest voorkomende lichtbronnen en lumen daarvan omschreven.

Type lichtbron Kleur temperatuur CRI Wattage Lumen
 MR16 koudspiegel halogeen 12V  3000K  Ra 100  20 Watt  300
 MR16 koudspiegel halogeen 12V  3000K  Ra 100  30 Watt  540
 MR16 koudspiegel halogeen 12V  3000K  Ra 100  35 Watt  640
 MR16 koudspiegel halogeen 12V  3000K  Ra 100  45 Watt  830
 AR111 halogeen 12V  3000K  Ra 100  50 Watt  549
 AR111 halogeen 12V  3000K  Ra 100  75 Watt  727
 AR111 halogeen 12V  3000K  Ra 100  100 Watt  1167
 CDM-T  3000K  Ra 82  20 Watt  1800
 CDM-T  3000K  Ra 82  35 Watt  3300
 CDM-T  3000K  Ra 82  70 Watt  6600
 CDM-T  3000K  Ra 82  150 Watt  14000
 CDM-T  4200K  Ra 92  35 Watt  3300
 CDM-T  4200K  Ra 92  70 Watt  6600
 CDM-T  4200K  Ra 92  150 Watt  12700
 PLC  3000K  Ra80  10 Watt  600
 PLC  3000K  Ra80  13 Watt  900
 PLC  3000K  Ra80  18 Watt  1200
 PLC  3000K  Ra80  26 Watt  1800
 PLC  3000K  Ra80  32 Watt  2400
 TL  3000K  Ra80  4×14 Watt  5000
 TL  3000K  Ra80  4×18 Watt  5400
 TL  3000K  Ra80  4×24 Watt  7000
 TL  3000K  Ra80  1×28 Watt  2600
 TL  3000K  Ra80  2×28 Watt  5200
 TL  3000K  Ra80  1×36 Watt  3350
 TL  3000K  Ra80  2×36 Watt  6700
 TL  3000K  Ra80  1×49 Watt  4375
 TL  3000K  Ra80  2×49 Watt  8750
 TL  3000K  Ra80  1×58 Watt  5240
 TL   3000K  Ra80  2×58 Watt  10480

 

 

Â