AtexLicht is wettelijk verplicht om mede zorg te dragen voor de recycling van verlichtings producten. In Nederland organiseert Stichting LightRec Nederland de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. Hiervoor geeft LightRec opdracht aan uitvoeringsorganisatie Wecycle. AtexLicht is als deelnemer geregistreerd bij deze stichting.

Deelnemers van LightRec zijn verplicht om een recyclingbijdrage per verkochte lamp of armatuur af te dragen. Deze bijdrage bedraagt momenteel € 0,14 per lamp en € 0,42 per armatuur of module (excl. BTW). Gloei- en halogeenlampen zijn in de regelgeving uitgezonderd. Ook voor componenten van lampen en armaturen hoeft geen bijdrage te worden betaald. Met deze middelen zorgt LightRec ervoor dat zoveel mogelijk lampen en armaturen worden gerecycled. Op die manier beschermen we het milieu en kunnen we de grondstoffen opnieuw gebruiken.

Bij consumenten is deze recyclingbijdrage in de product prijs inbegrepen, bij zakelijke afnemers wordt de recyclingbijdrage separaat in rekening gebracht en zijn niet opgenomen in de prijs getoond op onze website.

U kunt oude lampen altijd gratis inleveren op de plek waar u nieuwe lampen koopt. Steeds meer winkelketens kiezen ervoor om als service aan de klant inzamelbakken neer te zetten waar de klant oude verlichting altijd kan inleveren, ook als hij of zij geen nieuwe lamp koopt (‘oud-voor-niets’). Veel supermarkten, elektronicawinkels, bouwmarkten en tuincentra beschikken inmiddels over deze inzamelbakken.

Afgedankte energiezuinige verlichting, zoals tl-buizen, spaar- en ledlampen, moet apart worden ingeleverd. Als deze lampen bij het restafval terechtkomen kan dat schadelijk zijn voor het milieu omdat ze kleine hoeveelheden kwik bevatten. Bovendien kan verlichting voor meer dan 90% worden gerecycled. Alle reden dus om lampen apart te bewaren en in te leveren. Naast lampen, moeten ook verlichtingsarmaturen gescheiden worden ingeleverd voor recycling. Armaturen kunnen PCB-houdende condensatoren bevatten en verdienen daarom een aparte behandeling.

Meer informatie over recyling van verlichtings producten kunt u vinden op Wecycle of Stichting LightRec Nederland.